

This event has expired
- 6 noiembrie 2020 - 7 noiembrie 2020
- Curs online, pe platforma ZOOM
- 16:30 - 18:30
- 6 noiembrie 2020 – 7 noiembrie 2020
- Curs online, pe platforma ZOOM
- Sambata: 12:30 – 18:00
- Duminica: 12:30 – 18:00
Alege să devii un cetățean implicat
În cadrul cursului de Cetățenie Activă, participantii vor explora principiile si conceptele de baza ale democratiei participative, actorii si relatiile dintre acestia precum si semnificatiile implicarii in influentarea deciziei publice, in scopul imbunatatirii climatului de protective a mediului. Impactul legislativ si non legislativ este cu atat mai eficient cu cat se vor utiliza cele mai potrivite instrumente, mecanisme si inerventii in decizia publica.
PREZENTARE GENERALA A CURSULUI
Parcursul zilei 1, se va concentra pe intelegerea procesului de advocacy, cu etapele de laborator etapele invizibile si vizibile ale acestuia care pot conduce in implementare la succesul unei campanii de advocacy. De asemenea, se va reimprospata legislatia suport pentru activitatile de advocacy in Romania, pentru a se identifica etapele destinate interventiei reprezentantilor societatii civile in vederea influentarii deciziei publice, in mod transparent eficient si eficace.
Pentru a fi pregatiti sa intervina proactiv, reprezentantii societatii civile trebuie sa cunoasca mecanismele de monitorizare activa si permanenta, sa aiba expertiza si instrumentarul potrivit pentru a identifica in timp util viziunea si modalitatile de punere in practica a diferitelor propuneri de reglementari, de catre institutiile publice de resort, din aria de interes a grupurilor societatii civile.
O structura va avea o capacitate organizationala puternica in masura in care este inzestrata cu abilitati solide pentru sustenabilitate si eficienta. Pe scurt: o organizatie este exact atat de solida pe cat de puternici sunt membrii sau constituentii sai. Pentru a-si dovedi eficienta in atingerea obectivelor, devine crucial ca o organizatie sa isi mentina concentrarea dedicata intre misiune si asteptarile beneficiarilor sai.
De asemenea, se vor prezenta si dezvolta principiile OECD si UE pe care se bazeaza constructia democratica si care constituie referinta de argumentare a structurilor organizate ale societatii civile si ale partenerilor sociali in actiunile de influentare transparenta a deciziei publice.
Partea a doua a zilei 2 si ziua 3 sunt dedicate prezentarii procesului de consultare publica, a tehnicilor de organizare si / sau de interventie publica profesionala, astfel incat rezultatul sa asigure piloni semnificativi pentru succesul unei campanii de advocacy. Se vor prezenta tehnici de consultare publica, relationate cu obiectivele acestora, astfel incat participantii sa poata identifica metoda potrivita stadiului in care se afla problema publica, in procesul de elaborare al ei si se va dezvolta procedura de audiere publica ca unul din instrumentele structurate, care, prin rezultat, poate modifca semnificativ decizia publica pe o tema specifica. Partea a doua a zilei va fi destinata unei aplicatii practice de organizare si desfasurare a unei audieri publice, astfel incat participantii sa isi inteleaga rolurile atat in organizare cat si in desfasurarea acesteia. Prin aceasta aplicatie, participantii vor fi in situatia sa utilizeze inclusiv instrumentele asimilate in zilele precedente.
In finalul sesiunii, se vor prezenta instrumentele de prezentare publica si formulare a opiniei, care, prin utilizarea lor corecta si ingenioasa, pot conduce la inregistrarea de succese notabile in campaniile de advocacy, fara a fi puse la dispozitie resurse semnificative.
AGENDA CURS
ZIUA I
Decizia publică, decidentul și democrația participativă – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
Lobby și advocacy – clarificări conceptuale – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
Procesul de advocacy și lobby – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
Legislația suport activității de lobby în România – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
ZIUA II
Monitorizarea deciziei publice – instrument esențial în lobby – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
Standardele OECD & UE privind lobby-ul și transparența decizională publică – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
Procesul de consultare publică – etapă strategică în lobby și advocacy – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
Procedura de audiere publică – instrument eficient în lobby – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
ZIUA III
Valorificarea audierii publice în lobby și advocacy – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
Formularea si susținerea opiniei publice – Corina Dragomirescu și Radu Nicosevici
Ce ma pot astepta sa invat?
In urma parcurgerii sesiunii de cetatenie activa, participantii vor dobandi urmatoarele cunostinte si abilitati:
- Vor cunoaste si au abilitati in a utiliza principiile democratiei participative, in argumentatiile lor publice, ulterioare;
- Vor cunoaste rolul structurilor organizate ale societatii civile si a partenerilor sociali in promovarea si consolidarea democratiei participative si vor avea abilitati de relationare activa in functie de scopul campaniilor de advocacy si lobby ulterioare.
- Vor avea capacitatea si abilitatile necesare de a face distinctiile dintre lobby, advocacy si traficul d einfluenta, in contextul transparentei decizionale legiferate si asumate public de politicienii din UE si Romania;
- Vor cunoaste si au abilitati in a utiliza standardele internationale OECD si UE privind lobby-ul si transparenta decizionala publica, in actiunile de advocacy si lobby ulterioare;
- Vor cunoaste si au abilitati in a utiliza legislatia nationala privind accesul liber la informatia publica, transparenta decizionala, legislatia de dialog civic si social si capacitatea de utilizare oportuna a acestora, in campaniile de advocacy si lobby ulterioare;
- Vor cunoaste tehnici de monitorizare legislativa si vor avea abilitati de avertizare timpurie privind proiectele de politici publice si reglementari care ii afecteaza, astfel incat sa isi poata pregati, din timp, posibilele interventii publice;
- Vor cunoaste traseul legislativ al proiectelor de reglementari pana la adoptare si vor avea abilitati de identificare si practicare a posibilitatilor legale si transparente de influentare a acestora;
- Vor cunoaste si vor avea abilitati in a utiliza tehnici eficiente de consultare publica, fie la initiativa proprie, fie ca reactie la alti organizatori, inclusiv autoritati publice;
- Vor cunoaste si vor avea abilitati in formularea unei opinii cu efect la oficialii publici si tehnici de sustinere a acesteia, astfel incat sa castige vizibililate, adepti si preluari de amendamente de catre politicieni;
- Vor cunoaste intreg procesul de advocacy in ansamblul sau si vor avea abilitati de identificare si pregatire a etapelor strategice in lobby si advocacy, in vederea dezvoltarii lor ulterioare.
TRAINERI


Corina Dragomirescu este fondator al Academiei de Advocacy în cadrul căreia iniţiază, aplică spre finanţare şi coordonează toate proiectele organizaţiei, fiind, de asemenea, implicată activ în toate campaniile de advocacy ale organizaţiei, în consultările publice derulate prin procedura de audieri publice şi în elaborarea de publicaţii de sprijinire a societăţii civile în a-şi apăra interesele.
De la Opacitate la transparenţă, Campania de Advocacy – Ghid practic pentru organizaţiile cu membri, Ghidul de organizare a dezbaterilor publice în baza legii nr. 52/2003, Raportul de monitorizare a activităţii parlamentare sunt câteva referinţe din rândul acestora. De la începuturi şi până în prezent, elaborează şi livrează programe de instruire în advocacy pentru grupuri interesate ale societăţii civile, atât în ţară cât şi în străinătate.
Ca membru al Confederaţiei Întreprinzătorilor Particulari din județul Timiş a elaborat proiecte spre finanţare, atât pentru mediul timişorean, cât şi transfrontalier (1995-2001). A demarat experimentul pilot de incubator de afaceri, punând în practică primul parteneriat public privat din judeţul Timiş – ,,Centrul de Inovare şi Incubare Timişoara” (1994). În cadrul acestui program a sprijinit sectorul IMM, în obţinerea de fonduri neramburasabile şi în dezvoltarea afacerilor.
Experienţa acumulată în mediul asociativ a determinat-o să se implice alături de organisme internaţionale (IRIS Center, CHF International, World Learning Romania, Center for International Private Enterprise) în elaborarea de politici publice de creare a unui mediu favorabil dezvoltării socio – economice în România. A contribuit la elaborarea legilor accesului liber la informaţia publică, a legii transparenţei, a proiectului de lege de declaraţie unică consolidată pentru întreprinderi, a legii aprobării tacite, a declaraţiei pe proprie raspundere, câştigând o bogată experienţă în procesul legislativ şi modul de interferare cu legiuitorii.
Este membru supleant în Consiliul Economico Social European pe mandatele 2007 – 2010 si 2010 – 2015, în cadrul căruia îşi aduce contribuţiile sale lucrând în grupurile sale de studiu. Din anul 2009, s-a înscris la şcoala doctorală, încercând să aducă un plus de valoare asupra rolului notorietăţii în decizia publică.
Radu Nicosevici este membru fondator si presedinte al Asociatiei Academia de Advocacy, organizatie care militeaza pentru apararea principiilor democratiei participative, pentru activismul si interventia profesionala si transparenta in relatie cu oficialii publici, cei care ne sunt alesi sa ne croiasca destinul public. Din 2002 si pana pana in prezent, a condus strategic organizatia, reusind prin actiunile intreprinse sa o faca cunoscuta la nivel european.
A fost nominalizat de Pimul Ministru ca membru in Consiliul Economic si Social din Romania, pentru mandatul 2016 -2020, facand parte din grupul societatii civile, contribuind activ la lucrarile acestui for in perioada 2017 – 2018. Are experienta de membru activ în Comitetul Economico Social European, pe mandatele 2007 – 2010 si 2010 – 2015, în cadrul căruia si-a adus contribuţii de îmbunătăţire a cadrului legislativ european.


In cadrul Academiei de Advocacy a derulat programe şi proiecte de îmbunătăţire a cadrului legislativ, pentru diferite grupuri de interese legitime din România. A introdus procedura de audieri publice ca fiind formula cea mai eficientă de consultări publice, după apariţia legii transparenţei în România, in 2003. Prin această procedură a organizat peste 40 de audieri publice naţionale, care au condus cu precădere la modificări de proiecte de legi. S-a implicat alături de organisme internaţionale (IRIS Center, CHF International, World Learning Romania, Center for International Private Enterprise) în elaborarea de politici publice de creare a unui mediu favorabil dezvoltării socio – economice în România. A contribuit la elaborarea legilor accesului liber la informaţia publică, a legii transparenţei, a proiectului de lege de declaraţie unică consolidată pentru întreprinderi, a legii aprobării tacite, a declaraţiei pe proprie raspundere, câştigând o bogată experienţă în procesul legislativ şi modul de interferare cu legiuitorii. În scopul apărării intereselor micilor întreprinzători, s-a implicat în crearea Alianţei Strategice a Asociaţiilor de Afaceri, în numele căreia, a iniţiat prima campanie naţională de influenţare a deciziei publice, cunoscută sub numele de ,,greva fiscală” (1997). A iniţiat sesiuni de instruire vocaţională pentru reprezentanţii societăţii civile, a condus sesiuni de instruire în ţară şi străinătate şi a iniţiat programe de tip master în domeniul advocacy, alături de Universitatea de Vest din Timişoara. Este solicitat cu precădere în iniţierea şi coordonarea campaniilor de advocacy în beneficiul grupurilor de interese legitime ale societătii civile româneşti. Este o persoană publică, cu rol activ în promovarea principiilor democraţiei participative, fiind solicitat frecvent ca lider de opinie.
Sunt incluse:
-
Accesul la curs si la exercitiile si dezbaterile din cadrul acestuia
-
Indrumarea trainerului pe tot parcursul evenimentului
-
Suportul de curs si materialele aferente, in format electronic
-
Diploma de participare eliberata de Asociația “Ține de Noi”
-
O sesiune de feedback prin email, optionala pentru fiecare cursant, in vederea aplicarii tehnicilor invatare la curs si rezolvarea problemelor intampinate pe parcurs
VREI SĂ VENIM ÎN ORGANIZAȚIA TA?
Cursul poate fi organizat în organizația ta și poate fi adaptat nevoilor organizației atunci când numărul de persoane este minim 10.
Pentru informații suplimentare trimiteți un email la adresa office@tinedenoi.ro sau sunați la telefon 0740 303 073
- Pret: 220.00 lei
- Locuri disponibile: 40
- Locuri ocupate: 0
Acest curs s-a incheiat
Plățile se pot efectua
- online, în contul RO25BRDE445SV72996034450, al Asociației “Ține de Noi”, în urma emiterii facturii de către noi
- sau prin depunere de numerar la orice sucursala BRD.
IMPORTANT! Va rugam sa achitati doar dupa ce ati creat un cont de utilizator si ati efectuat inscrierea prin intermediul formularului de inscriere
Plățile NU se pot efectua cash! NU putem primi cash în ziua cursului.
Pentru emiterea facturii vă rugăm să ne furnizați datele de facturare (în cazul facturării pe firmă) sau datele dvs (CNP și adresă), în cazul facturării pe persoană fizică, trasmițând un email pe adresa: office@tinedenoi.ro, în care specificați în cadrul cărui curs doriți să vă înscrieți.