In prima etapa, cursul porneste de la gestionarea unei crize “simple”, apropiata de cele cu care am putea fi confruntati zi de zi. Chiar daca aici nu exista o experienta personala, cursul porneste de la un mediu acceptabil, de la o situatie exceptionala cu care oricine se poate confrunta. Cursantii vor beneficia de mai multe unghiuri de abordare.
In a doua etapa, cursul trece la etapa macro, cea in care crizele sunt vazute la nivel sistemic, in toata dinamica lor de grup, chiar daca se refera un caz care implica o singura persoana. Acest caz este din Romania.
NIVELUL INTERMEDIAR – CRIZE LA NIVEL GESTIONABIL
In urmatoarea etapa, cursul merge la nivelul intermediar, cu o criza legata de o problema “imposibila”, in mai multe etape de cunoastere, o simulare secventiala a unei situatii de urgenta care a devenit un caz de manual cu privire la dificultatile care pot aparea si modalitati de solutionare rapida.
Cazul la care se refera studiul de caz porneste de la un incendiu izbucnit intr-un tunel din Baltimore. Din acest studiu de caz, cursantul va invata importanta calculului probabilistic intr-o situatie de criza.
Urmatorul studiu de caz se refera la o situatie limita din Antarctica. Expeditiile polare sunt acele situatii-limita care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Combativitatea, abnegatia, riscurile incredibile se amesteca intr-o situatie inedita. Situatia are relevanta pentru resurse dramuite in conditii complet ostile si care pun in pericol viata.
NIVELUL AVANSAT – CRIZE “IMPOSIBILE”
Aceasta sectiune debuteaza cu un caz de dezastru pe scara larga, un dezastru provocat de evacuarile de petrol de la platforme marine apartinand lui British Petroleum (BP).
Se analizeaza cauzele unei situatii de criza, interventia plus modalitatile de raspuns la o astfel de criza sistemica, ce are serioase implicatii fizice, legate de ecosistemele din zona, de posibilitatile de curatare plus consecintele economice care se adauga peste toate celelalte.
Participantii inteleg implicatiile diverselor scenarii, isi dezvolta o tehnica de a gandi de la zero impliactiile in mai multe scenarii.
A doua parte a sectiunii se refera la falimentul unui oras.
Cazul este un pretext de a discuta serios tot ce se poate legat de restructurarea datoriilor unei entitati guvernamentale, tipurile de alegeri care pot conduce pe o alta cale intr-o situatie in care absolut indicatorii evolueaza in sens negativ – indicatori financiari, indicatori demografici, de incredere, de echilibru bugetar.
De aici participantii vor putea dobandi o abilitate de a intelege radacina crizelor financiare, putand sa isi consntruiasca o capacitate de reactie.
ULTIMUL NIVEL – CRIZE MONDIALE
Ultimul studiu de caz se refera la o situatie foarte cunoscuta, cu implicatii mondiale. Este vorba de criza de la 11 septembrie si criza actuala generata de virusul SARS-COV-2.
Aici implicatiile sunt militare, guvernamentale, politice, diplomatice.
Crize absolut inedite, chiar in afara a ceea ce s-ar putea imagina in mod obisnuit, crize care au zguduit planeta, un soc asimetric pentru intregul sistem de aparare si Securitate nationala.
Participantii vor dobandi cunostinte specifice despre gestiunea comunicarii in situatii de criza, despre gestinoarea comunicarii interguvernamentale, despre prezentare publica si despre succesul unei strategii de comunicare a actiunilor si rezultatelor, pentru construirea increderii.