This event has expired
- 4 iunie 2022 - 5 iunie 2022
- Curs online, pe platforma ZOOM
- 12:30 - 18:00
- 4 iunie 2022 – 5 iunie 2022
- Curs online, pe platforma ZOOM
- Sambata: 12:30 – 18:00
- Duminica: 12:30 – 18:00
Invata cum sa obtii o scriere fluenta
Writing Masterclass este un workshop practic, care va ajuta sa va structurati gandurile. Veti invata sa sintetizati o analiza complexa intr-un singur paragraf. Veti descoperi prin incercari repetate, in echipa, regulile de baza ale unui text “fluid”, veti invata cum va puteti apropia propriul stil de cel al unor analisti care scriu pe intelesul tuturor.
Cursul acopera toate zonele semnificative, fundamentale pentru a deprinde indemanarile de baza care stau la temelia unui writing calitativ:
- Capacitatea de a sintetiza si a concentra atentia pe un singur subiect
- Abilitatea de a construi o propozitie care sa rezume un paragraf
- Dezvoltarea unor paragrafe coerente, construite corect din punct de vedere structural
- Cum se face cel mai potrivit legatura intre doua idei
- Cum putem evita “incalcirea” ideilor in cadrul aceluiasi paragraf
- Cum putem evita complexitatea semantica, incapacitatea de a concentra atentia cititorului intr-un singur punct
- Cum putem “plimba” cititorul printr-o idee simpla
- Care sunt cuvintele de ghidaj, care ajuta la o decriptare corecta a mesajului transmis?
- Cum putem structura un eseu intr-un mod logic, in care interpretarea sa curga lin?
- In cate feluri echivalente putem structura un eseu de cinci paragrafe?
PREZENTARE GENERALA A CURSULUI
O buna parte – desi nu toate – specializarile din universitatile romanesti se deosebesc de cele din spatiul anglo-saxon in cateva puncte esentiale. Unul dintre acele puncte, pe langa capacitatea de analiza si sinteza pe care se pune accentul in spatiul extern este capacitatea de a structura un text.
Poate v-ati intrebat care este diferenta intre un paragraf care se uita rapid si unul limpede, structurat, clar? Cum ati putea “curata” stilul propriu de orice nu ajuta in decriptarea mesajului principal? Cum ati putea concentra ideile, cum ati putea suprinde esenta? Cum ati putea alcatui din diferite bucati realitatea unui text inchegat?
Se porneste in general cu…sfarsitul intr-o analiza pe care o poti gasi in The Economist, intr-un editorial dintr-un ziar american sau intr-o lucrare academica americana. Vei citi prima data teza, concluzia lucrarii iar apoi o vei parcurge pentru o mai aprofundata detaliere a respectivei teze. Nu vei gasi idei in raspar, idei insuficient dezvoltate, paranteze inutile, ganduri care sunt analizate incomplet. Nu vei gasi introduceri bombastice, devieri de la subiect, idei care mor in prima propozitie in care se nasc. Nu vei gasi, cu alte cuvinte, incoerenta.
Ceea ce insa vei gasi in abundenta este coerenta, bazata pe niste reguli simple, in cascada. Idei anuntate in avans, esentializate in propozitia de debut a unui paragraf. Idei care se succeda precum niste zale intr-un lant, fara franturi de logica si fara salturi prea mari. Propozitii legate elegant, conexate logic. Paragrafe inchegate, care esentializeaza o analiza. Apoi diferite moduri in care acele paragrafe pot sa se uneasca intr-un mic eseu sau un mic articol. Corenta, cu alte cuvinte, are niste reguli clare care se pot deprinde in cele 10 ore ale cursului, cu conditia unei munci intense la curs si a dorintei imediate de a le pune in aplicare imediat dupa curs.
AGENDA CURS
-
Lucru practic asupra unor paragrafe – paragrafe lucrate individual
-
Atelier (II) – Lucru practic in echipa – 2 paragrafe slefuite in echipa
-
Conectori si diverse feluri de a lega idei intr-un paragraf
-
Aterlier (III) Fixarea cunostiintelor legate de paragrafe
-
Schita unui eseu – modalitati alternative de ordonare a unor idei
-
Legaturi intre paragrafe
-
Reguli de dezvoltare a unui eseu – ordinea ideilor in paragrafe
-
Joc activ
-
Atelier de scris final
De ce ar trebui sa alegi acest curs de writing?
Pentru ca nu ti se ofera in fiecare zi sansa de a accesa ceva ce a costat probabil $220,000 pentru a fi achizitionat in ani intregi de munca, eseu dupa eseu, paragraf dupa paragraf. Vreau sa iti arat cum sa scrii astfel incat sa ai sanse de a fi perceput la nivel inalt. Am scris zeci de documente pentru un Prim-Ministru, am scris un studiu pentru The Economist Intelligence Unit, am scris o carte de politici publice (o gasesti aici si fiecare paragraf este scris in stilul predat la curs: http://invatamant-superior.ro/wp-content/uploads/2014/07/Policy%20guide.pdf). In plus am scris peste 400 de articole si editoriale pentru Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar, Capital, Contributors.ro, Romania Libera si Vox Publica.
In cadrul cursului ti se ofera ocazia de a practica pe loc scrisul fluent, scrisul fluid, scrisul aerisit – intr-un cuvant acea scriitura pe intelesul omului.
Sunt motivat sa ofer mai departe lectiile din acest curs pentru ca ele sunt cele care mi-au schimbat viata – si nu este o exagerare. In primul rand, le-am invatat in liceu de la o avocata americana pe nume Kandis Scott care vroia din haosul balcanic sa scoata precizie de avocat American. Ea venise cu o bursa de 6 luni de la Peace Court, dar impactul ei in viata mea continua si azi. Apoi am invatat de la absolventi de Oxford si Cambridge aceleasi reguli cand am ajuns la liceu in Marea Britanie, pentru a-mi lua cu A examenul de bacalaureat in Liberatura Engleza (board-ul Oxford and Cambridge, pe scurt OCR). Apoi, cu aceleasi reguli – dar un pic mai sofisticate am ajuns sa scriu esee pentru London School of Economics.
In fine, la Harvard am mai pus niste caramizi la cursurile de Literatura Engleza si la cele de politici publice, desavarsind modul in care structurez ideile si analizez subiectele. Multi editori din televiziuni sau redactori sefi de ziare spun ca scriu pe inteles – motivul este toata aceasta istorie din spate si sunt nerabdator sa impartasesc si cu altii lectiile respective….
Vezi testimoniale ale unor absolvenți ai cursului:
Un curs util, atât sub aspectul dezvoltării gândirii logice în înțelegerea unui text, cât și din punctul de vedere al unei exprimări coerente și coezive. Treptat, înțelegerea textelor propuse spre lectură a devenit mai ușoară. Structura logică dezvăluită de acestea a generat un tipar, pe baza căruia am putut dezvolta, ulterior, cu ușurință orice temă.
Corina Popa
Lingvist, lider ONG
Acest curs de writing m-a ajutat sa formez, in primul rand, paragrafe si texte mai coerente. Desi initial a fost dificil sa recurg la fraze care mi se pareau ‘neterminate’, am reusit sa imi dezvolt abilitatea de a forma un text ‘natural’. De asemenea, am invatat, prin intermediul unor notiuni tehnice, sa abordez orice tema intrucat exista un numar de elemente ce se pot aplica universal pentru a crea lucrari de calitate.
Amalia Tihon
Student
Cursul Writing Masterclass mi-a deschis noi perspective asupra organizării unei fraze. Dacă pana atunci structuram fraza în funcție de mesajul pe care doream să-l transmit, acest curs mi-a propus structurarea frazei conform cu puterea de înțelegere a receptorului mesajului. În acest fel un mesaj “pretențios” poate fi rafinat treptat până la o exprimare accesibila tuturor indiferent de nivelul educațional.
Salim Abdulkerim
Vice și Europa Liberă
Am primit diploma, mulţumesc pentru materiale, pentru curs, a fost o reală plăcere şi mi-a fost de real folos – încă mintea mea mai procesează cum să iasă din vechi şabloane.
Amalia Barbă
Profesor
Mulțumesc mult! A fost un curs pe care l-am găsit interesant și util. Sper să-mi îmbunătățesc stilul de scris semnificativ. Beneficiul cursului de writing eu l-am perceput ca atunci când îți pui ochelari cu dioptrii potrivite. Vedeai și înainte, distingeai forme, culori, mișcare, dar nu era prea clar. După acest curs atât scrisul, dar și cititul sunt mult mai ușoare și mai clare. Aștept să mă informați când il veți face pe următorul pentru că vreau să-mi mai înscriu o colegă.
Mihai Botez
Deputat, Parlamentul României
Eu va multumesc pentru curs, a fost foarte interesant, mi-a placut in mod deosebit caracterul interactiv si aplicat.
Răzvan Ziemba
Trainer
Am participat la două cursuri organizate de Asociația ,,Ține de noi,, – ,,Fonduri europene în administrația publică locală,, și ,,Writing Masterclass” Am intâlnit traineri dedicați, implicați și profesioniști. A fost o experiență utilă din care am dobândit cunoștințe noi. Recomand cu încredere!
Silvia Ștefan
TRAINER
Președintele Asociației „Ține de Noi”, Master în Public Policy la Harvard Kennedy School (2018), Kokkalis Fellow la Harvard University – John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies – Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 400 de articole in domeniul economic si al politicilor publice – in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro.
CE MA POT ASTEPTA SA INVAT?
Desi fiecare om are un proces de invatare diferit, majoritatea cursantilor se pot astepta sa isi conceapa ideile intr-un mod cu totul diferit de cel cu care au inceput. Cei mai multi cursanti se vor exprima mult mai clar, vor lega ideile intr-un mod diferit, vor avea o inchegare coerenta a unui eseu, a unui articol sau a unei lucrari de cercetare. Cei mai multi vor putea observa imediat si punctele vulnerabile din rationamentele celor cu care intra in dialog sau mecanismele discursurilor publice.
Sunt incluse:
-
Accesul la curs si la exercitiile si dezbaterile din cadrul acestuia
-
Indrumarea trainerului pe tot parcursul evenimentului
-
Suportul de curs si materialele aferente, in format electronic
-
Diploma de participare eliberata de Asociația “Ține de Noi”
-
O sesiune de feedback prin email, optionala pentru fiecare cursant, in vederea aplicarii tehnicilor invatare la curs si rezolvarea problemelor intampinate pe parcurs
VREI SĂ VENIM ÎN ORGANIZAȚIA TA?
Cursul poate fi organizat în organizația ta și poate fi adaptat nevoilor organizației atunci când numărul de persoane este minim 10.
Pentru informații suplimentare trimiteți un email la adresa office@tinedenoi.ro sau sunați la telefon 0740 303 073
- Pret: 220.00 lei
- Locuri disponibile: 15
- Locuri ocupate: 2
Acest curs s-a incheiat
Plățile se pot efectua
- online, în contul RO25BRDE445SV72996034450, al Asociației “Ține de Noi”, în urma emiterii facturii de către noi
- sau prin depunere de numerar la orice sucursala BRD.
IMPORTANT! Va rugam sa achitati doar dupa ce ati creat un cont de utilizator si ati efectuat inscrierea prin intermediul formularului de inscriere
Plățile NU se pot efectua cash! NU putem primi cash în ziua cursului.
Pentru emiterea facturii vă rugăm să ne furnizați datele de facturare (în cazul facturării pe firmă) sau datele dvs (CNP și adresă), în cazul facturării pe persoană fizică, trasmițând un email pe adresa: office@tinedenoi.ro, în care specificați în cadrul cărui curs doriți să vă înscrieți.