Un curs de formare cu un titlu promitator – “Debate for Understanding” – organizat in context Erasmus+ si care anunta prezentarea unor diverse tehnici de dezbatere pentru lucratorii de tineret a avut loc in Letonia, mai exact in localitatea Gauja, intre 3 si 11 aprilie 2018. La acest curs au participat 24 de lucratori de tineret din mai multe tari (Letonia, Polonia, Slovenia, Croatia, Turcia, Macedonia, Spania, Olanda, Romania, Bulgaria, Lituania, Danemarca s.a.) care au venit la acest training pentru a-si dezvolta competentele din sfera tehnicilor de dezbatere in vederea aplicarii lor eficiente in activitatea lor cu tinerii.
Programul cursului a cuprins unele aspecte teoretice dar si activitati practice, vizate fiind in special dezbaterea colaborativa, metode de argumentare, greseli in cadrul dezbaterilor si altele. Printre temele acordate s-au numarat si discursul instigator la ura si au fost explorate modalitati prin care pot fi combatute prejudiciile, stereotipurile, etichetarea si alte surse care pot genera conflicte. Au fost folosite si metodele simularii si jocului de rol pentru a crea un spatiu al dezbaterii pe teme actuale in societate. Aceste exercitii au fost utile pentru participantii la acest curs.
Intr-una din zile lucratorii de tineret au lucrat la pregatirea unui workshop pe care l-au aplicat in ziua urmatoare la un centru de tineret din localitatea Sigulda, aflata la mica distanta de Gauja unde se tinea cursul. De asemenea, programul cursului a cuprins si o vizita in Riga, aflata la o distanta de o ora de mers cu autobuzul.
Participantii au schimbat intre ei exemple de bune practici precum si diverse experiente din propriul lucru cu tinerii, ceea ce a fost util pentru noi toti intrucat ne-am notat idei interesante referitoare la activitatile pe care le putem organiza in viitor.
De asemenea, in cadrul cursului a existat si o sesiune de networking, unde am schimbat contacte cu reprezentantii asociatiilor cu care in viitor putem dezvolta initiative comune pe proiecte de tineret sau alte tipuri de proiecte pentru care avem resursele necesare.
Am diseminat rezultatele acestui curs sambata trecuta, 21 aprilie 2018, in cadrul Fundatiei Concordia din Ploiesti, Judetul Prahova, unde am organizat un atelier de dezbatere cu tinerii de acolo, pe temele etichetarii si discriminarii, utilizand metode asimilate in cadrul cursului din Letonia. Tinerii participanti la atelierul pe care l-am organizat la Concordia au fost entuziasti si dornici sa invete cat mai multe referitor la tematica dezbaterii.
Pe scurt, acesta a fost evenimentul Erasmus+ la care am participat la inceputul lunii aprilie a acestui an in Letonia (Debate for Understanding Training Course, Erasmus+ Project No. 2017-3-LV02-KA105-001879).